Hyacintstraat 15 en 13, dubbel woonhuis

In opdracht van zijn ouders bouwde architect Jos. Schijvens dit rijksmonument in 1930. Broer Jan ging op 13 wonen, rechts op de foto. Jos woonde op 15 van 1930 tot 1960, eerst met zijn ouders, later met zijn gezin.

Jos. Schijvens (1908-1966) ontwierp dit pand op tweeëntwintigjarige leeftijd. Hij had net zijn bouwkundeopleiding aan de Academie achter de rug.

De woningen zijn gebouwd in expressionistische stijl, een voor die tijd opvallend ontwerp en nu nog steeds een blikvanger. Het huis op no.13 verkeert nog helemaal in originele staat, met glas in lood ramen en deuren ontworpen door de architect zelf. Op nummer15 zijn in 2002 de voordeur en ramen weer in originele staat teruggebracht. In de jaren vijftig heeft Jos Schijvens, die in zijn woning ook zijn kantoor had, het pand aan de achterkant uitgebreid. Het kreeg toen over twee verdiepingen een glazen gevel. Tussen de beide voordeuren treffen we een steen met de naam van de architect erin gebeiteld. De huidige bewoners hebben er voor geijverd dat hun huizen een plaats op de rijksmonumentenlijst kregen.

Sinds kort is er een website in de lucht over Jos. Schijvens, verzorgd door zijn dochter Christiane, www.josschijvens.nl.  Een prachtig overzicht van het erfgoed van haar vader maar ook van haar opa Ide Bloem.

Over het monument

Hyacintstraat 15 en 13
5014 EK  Tilburg