Stationsstraat 19

De voorzijde van het pand met in het midden de monumentale ingangspartij, links de ingang van de bank en rechts de dienstingang van het woonhuis

Voordat ze een pand aan de Bredaseweg betrok waar ze inmiddels ook weer uit vertrokken is, heeft bank Van Lanschot hier lang gezeten.  Gebleven is dit rijksmonument, hier op nr. 19. Het verkeert, althans aan de zichtbare buitenzijde, nog in originele staat. Het pand is gebouwd in 1883 in opdracht van lakenfabrikant Johannes Diepen. De architect was W.F.J.H. Bouman.  Diepen (1815-1897) was een veelzijdig persoon. Behalve fabrieksdirecteur is hij ook lange tijd wethouder van onderwijs geweest, correspondent van de Nederlandse bank, voorzitter van de Kamer van Koophandel en kerkbestuurder van de parochie Korvel.

‘Een pilastergevel met ingangsrisaliet’ zo begint de monumentbeschrijving. Boven deze ingang zien we een balkon met smeedijzeren balustrade waarin de gemeentewapens van Tilburg en Amsterdam zijn verwerkt. Boven dit balkon valt in het dak een grote rondboogkapel op. Achter het huis staat in de Fabrieksstraat het originele koetshuis met paardenstallen, ook gebouwd in 1883, ook ontworpen door Bouman en ook rijksmonument.

De huidige eigenaar van nr. 19 en het buurpand nr. 17 laat weten dat deze panden  binnenkort een woonbestemming krijgen  “Ze worden dan, met respect voor het monumentale interieur, intern verbouwd tot 44 appartementen”

Over het monument

Stationsstraat 19
5038 EA  Tilburg