School Ursulinen

Dit neogotische schoolgebouw is een rijksmonument. Gebouwd in 1907 voor de zusters Ursulinen naar een ontwerp van architect W.J.A. Bouman.

Voormalige kleuter-, huishoud- en ULO-school van de Ursulinen. In 1903 vestigden de Ursulinen zich in een klooster aan de Elzenstraat. In de jaren tachtig van de vorige eeuw is dit kloostergebouw helaas gesloopt. Op deze plaats staat nu een appartementencomplex (links op de foto), dat maar mager afsteekt bij dit rijk gedecoreerde monumentale schoolgebouw. De school is twee bouwlagen hoog en heeft een zadeldak gedekt met leien. In het dakvlak zijn dakkapelletjes geplaatst voorzien van leien wolfsdakjes met pirons.

De voorgevel is voorzien van een iets uitstaande plint, afgewerkt met hardstenen geprofileerde band. Er zijn nog twee brede topgevels over. Vroeger was er ook een monumentale ingang aan de Elzenstraat. Op de begane grond een dubbele houten deur met zwaar smeedijzeren hang- en sluitwerk. Daarboven mooie glas-in-loodramen met bloemenmotieven in een spitsboogomlijsting. Ook de smeedijzeren muurankers zijn bijzonder fraai. In de oorlog bezocht generaal Eisenhouwer dit schoolgebouw dat toen tijdelijk ingericht was als militair hospitaal. Momenteel wordt er in de klaslokalen van de school gewoond

Over het monument

Dyonisiusstraat 2
5038 GX  Tilburg