Voormalige meisjesschool

Een R.K. lagere meisjesschool als rijksmonument in beschermd stadsgezicht Oude Heikant.

In 1911 werd deze school met vijf schoollokalen en een hal gebouwd. De Zusters van Liefde gaven er les. Het schoolgebouw werd in 1930 nog omschreven als  Bewaarschool der parochie O.L.V. Onbevlekt Ontvangen. Aan de achterzijde kwamen uitbreidingen en in 1952 nog een aanbouw rechts, zodat een onregelmatige plattegrond ontstond.

Dwars door het gebouw loopt nu een gang. Aan de straatzijde ervan zien we de vleugel met vijf leslokalen onder zadeldak. De voormalige schoolingang heeft een gedeelde paneeldeur met bovenlichten onder een getoogde strek. In de boogvelden boven deuren en vensters zit een mozaïek van strengpersstenen. De vensters hebben hardstenen afzaten, de strekken zijn verbonden door een speklaag van strengpersstenen. Boven aan de gevel zit een bakstenen dubbele tandlijst en onderaan een hardstenen plint.

De vergroende speelplaats is omgeven door een tussen kolommen geplaatste bakstenen muur waarop een smeedijzeren hek met gietijzeren ornamenten is geplaatst. Bij de poorten zien we kantelen. Links is een open aanbouw op geprofileerde palen met achterin nog een  privaat met een opgeklampte deur voorzien van een ruitje.

In 1983 werd het interieur van het schoolgebouw ingrijpend verbouwd en opgedeeld in een aantal zelfstandige (woon)eenheden.

Over het monument

De Schans 131
5011 EN  Tilburg