Noordstraat 91

Rijksmonument uit 1909 in het 'dwaalgebied' van de binnenstad. Eclectische stijl met motieven van de art nouveau.

Architect Willem F.J.H. Bouman (1866-1951) maakte het ontwerp van een ‘heerenhuis’ voor de Tilburgse drijfriemenfabrikant A.C. de Backer. Bouman had vanaf 1897 tot aan zijn pensioen een kantoor op het adres Noordstraat 12. Elders in de binnenstad vinden we van hem nog acht panden met een monumentenstatus.

Dit deels onderkelderde pand heeft drie bouwlagen onder een plat dak. Via traptreden komen we in een ellipsboogportiek, waar aan beide kanten vrij recent een betegeling is aangebracht. Het bovenlicht boven de dubbele voordeur is identiek aan het bovenlicht dat het portiek afsluit. Alle bovenlichten hebben verticale glasroeden, verbonden door halfcirkelvormige roeden. Op de tweede bouwlaag bevindt zich een Frans balkon met smeedijzeren balustrade.

Links van de voordeur, boven twee rondboogvensters, een driezijdige houten erker gedragen door corbeelhouten. Op die erker een balkon met balustrade en boven het halfrond kozijn een hardstenen hanenkam. De derde bouwlaag wordt links afgesloten door een golvende dakrand tussen pilastertjes met siersmeedwerk erbij. Rechts zien we een kroonlijst op consoles, ook tussen pilastertjes, en verbonden door siersmeedwerk. De reflecterende coating in de raampartijen maakt op de foto ook de overkant van de straat goed zichtbaar.

Over het monument

Noordstraat 91
5038 EH  Tilburg