Nieuwlandstraat 38-40

Dit herenhuis is gebouwd in 1894 in opdracht van wijnkopersfamilie Verbunt. Op de sluitstenen boven de ramen zijn dan ook druiven te zien. De architect van dit rijksmonument is onbekend.

J.A. Verbunt was de oprichter van het bedrijf. Hij stierf in 1878. Hij had vier zonen die aanvankelijk allen in het bedrijf zaten; Frans, Bernard, Stanislaus en Henri. In 1893 richtte Frans een nieuw bedrijf op en ging Henri zich richten op handel in miswijn en paramenten. Bernard en Stanislaus gaan verder, maar Stanislaus trekt zich terug en Bernard blijft als enige over. Stanislaus heeft op dit adres gewoond. In de jaren twintig moet hij gestorven zijn want dan komen we alleen nog de naam van zijn weduwe in het archief tegen: Verbunt-Eijcken. In de jaren zestig heeft Huize Poels in het pand gezeten. Nu wordt het particulier bewoond.

Het pand is gebouwd in een eclectische stijl. Balkons die gedragen worden door consoles met leeuwenkoppen en acanthusbladeren trekken de aandacht. De vaasvormige balusters van de balkons lopen onder de ramen van de tweede bouwlaag tussen hardstenen lijsten over de hele gevel door. Rechts een indrukwekkende rondboogpoort met in de verdiepingshoge deuren fraai smeedwerk. Onder het huis zit een ruime kelder die rond 1600 gebouwd is. In de tuin aan de Wingerdhoek staat nog een monumentale wonderschone rode beuk, waarschijnlijk even oud als het pand.

Over het monument

Nieuwlandstraat 38-40
5038 SP  Tilburg