Stationsstraat 45, vm. rijksbelastingkantoor

Het gebouw heeft twee en gedeeltelijk drie bouwlagen met een afgeplat mansardedak dat geflankeerd wordt door vierkante torendaken. Het is een rijksmonument.

Als je naar het dak kijkt waan je je even in Amsterdam en zie je het Centraal Station of het Rijksmuseum van Cuypers. De torentjes met schilddaken aan de zijkanten en de topgevel met zijn stenen pinakelbekroning in het midden roepen dit beeld op. Architect C. F. van Hoof ontwierp in 1904 dit rijksbelastingkantoor, merkwaardig genoeg niet in opdracht van Rijksgebouwendienst of een gelijkwaardige instantie, maar in opdracht van de Tilburgse steenfabrikant F. C. van den Heuvel die zich in die tijd al als een soort ontwikkelaar ontplooide. Aan de Spoorlaan had hij in 1902 op nr. 424 op dezelfde manier een herenhuis,  ook een rijksmonument, laten bouwen. Hij woonde hier aan de Stationsstraat op nr. 26, op de plaats waar in 1938 een nieuw belastingkantoor gebouwd zou worden. Was dat een uitbreiding van dit gebouw? Het balkon trekt alle aandacht zo midden in de gevel. Het maakt

nieuwsgierig naar de vraag voor wie de kamer erachter bestemd was. Het antwoord laat zich raden: ‘kamer inspecteur’ staat er op Van Hoofs tekening.

Het voormalige kantoor is in 1980 door de gemeente verbouwd tot huisvesting voor zeven eenpersoons- en vier tweepersoonshuishoudens.

Over het monument

Stationsstraat 45
5038 EC  Tilburg