Standbeeld Peerke Donders

Dit standbeeld is een initiatief van de wijkvereniging ‘Noorderbelang'. Deze vereniging was actief in het noorden van Tilburg, een stadsdeel waar veel wevers woonden. Het geld is bijeengebracht door de Tilburgse bevolking, het is een rijksmonument.

Het bronzen beeld van missionaris Petrus Donders, in de volksmond ‘Peerke’ genoemd, is ontworpen door Johannes P. Maas en Zn.  Het werd uitgevoerd door P.G. du Chateau en Zn., op 26 augustus 1926 is het onthuld. Aan de achterzijde staat de zeilboot ‘Jacoba Maurina’, waarmee Peerke naar Suriname voer.

Peerke werd geboren als weverszoon op 27 oktober 1809 in de Heikant. Zijn ouders waren te arm om een priesteropleiding te betalen. Door als knecht op het kleinseminarie Beekvliet te werken lukte dit wel. Door zijn geloofsijver werd hij tot de priesteropleiding toegelaten. Tijdens zijn studie op het grootseminarie in Haaren kwam bisschop Grooff uit Suriname op bezoek. Peerke was de enige die zich aanmeldde om met de bisschop mee te gaan naar Suriname om daar voor de leprapatiënten te werken. Zo vertrok hij in 1842 naar 'West-Indië'.

Hij werd aangesteld als kapelaan in Paramaribo en na 14 jaar overgeplaatst naar de leprakolonie Batavia. In Batavia overleed hij aan een nierontsteking op 14 januari 1887. Hij ligt nu begraven in de houten kathedraal in Paramaribo. Op 23 mei 1982 is hij door Paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Zijn erenaam is: 'Apostel der Melaatsen'. Is het toeval dat Tilburg is bevrijd op zijn geboortedag?

 

Over het monument

Wilhelminapark
5041 EA t/m 5041 EJ  Tilburg