Fabriekstraat 6

Dit fabrieksgebouw is een rijksmonument. Het pand is in 1886 gebouwd voor Guillaume Gimbrère als paraplufabriek. De Gimbrères hadden naast de fabriek een aantal modezaken, waaronder in de Heuvelstraat.

Op hetzelfde L-vormige perceel waar de voormalige paraplufabriek gesitueerd is, bevindt zich op Stationsstraat 25 ook het woonhuis van de voormalige eigenaar. De overbouwde poort links in de gevel is de achterom van dat woonhuis. Na een brand in 1922 is het mansardedak aan de achterkant van de fabriek opgetrokken tot drie bouwlagen met een plat dak. De fabriek is in 1956 gestopt met zijn werkzaamheden en daarna is het pand gebruikt als bedrijfsgebouw en nu als woon- en pakhuis.

De voorgevel van de fabriek heeft twee bouwlagen met hierboven een zolderverdieping gedekt door een plat dak met dakschild, aan de straat voorzien van grijze kruispannen. De nagenoeg symmetrische voorgevel is negen traveeën breed. Elke travee bevat zowel op de begane grond als op de verdieping een getoogde muuropening. Daarin gietijzeren roedevensters met zesendertig ruitjes en aan de bovenkant een I-profiel als latei. Siermetselwerk onder de goot en boven de vensters. Het interieur is grotendeels authentiek. Het magazijn van de vogel- en dierenhandel van Cees van Dijk jr., is hier een tijd gevestigd geweest. Cees was een van de Van Dijk’s van het Tilburgs Dierenpark.

Over het monument

Fabriekstraat 6
5038 EM  Tilburg