Heidepark

Buitenhuis Heidepark is gebouwd in 1884, met aan de voorkant een vijfzijdige torenachtige uitbouw. Dit rijksmonument verkeert in vervallen staat.

Dit buitenhuis ligt aan de Bredaseweg maar is beter te benaderen vanuit een zijpad ten oosten van de Pompstationweg. Daar is aan de linkerkant van het pad de achterkant van het pand te zien. Het pand ziet er hier uit als een gepleisterde langgevelboerderij met zadeldak. Het dak is gedekt met antracietkleurige oud-Hollandse pannen. Aan de voorzijde van het pand is tegen de langwerpige gevel een vijfzijdig koepelkamer gebouwd onder een zeszijdig schilddak. Dit dak is gedekt met geschubde leien en bekroond door twee pirons. In het midden van het dak een sierlijke dakkapel. Daarvoor een forse luifel gesteund door ijzeren kolommen. Beglaasde tuindeuren met driedelig bovenlichten kijken uit op de tuin met vijver. De tuin is in Engelse landschapsstijl aangelegd, met slingerende paden en waterpartijen.

Heidepark was de buitenplaats van de fabrikantenfamilie Sträter. Het was een van de landgoederen tussen de Bredaseweg en Gilzerbaan. In 1970 kocht de gemeente de landgoederen Heidepark en het naastgelegen Vredelust om het waterwingebied veilig te stellen. Het theehuis met aangebouwde tuinmanswoning op Vredelust is afgebroken. Buitenhuis Heidepark is zwaar verwaarloosd. Het is begin 2014 door de Gemeente Tilburg verkocht aan een ondernemer die er een restaurant in wil vestigen. Tegen deze plannen is verzet aangetekend door mensen die vinden dat het pand de bestemming van buitenhuis moet behouden. Deze bezwaren zijn niet gehonoreerd. Het pand heeft inmiddels een horecabestemming gekregen, is gerestaureerd en aan de achterkant uitgebreid.

Over het monument

Bredaseweg 546
5036 NB  Tilburg