Heuvelring 100

Dit herenhuis met koetshuis en paardenstal is gebouwd rond 1890, een rijksmonument. Het werd gebouwd in opdracht van wollenstoffenfabrikant F. Mutsaerts, in eclectische stijl. Dit naar een ontwerp van architect A.J. Blomjous (1840-1914), ook bekend van het huis van paraplufabrikant Gimbrère in de Stationsstraat.

Mutsaerts verhuisde al snel. Rond 1900 kwam hier Henri Verbunt wonen, een van de vier zonen van wijnhandelaar J.A. Verbunt. Deze Henri is de oprichter geweest van de Tilburgsche Strohulzenfabriek Catalonië in de Stedekestraat. Later zou hij zich ook specialiseren in miswijn en kerkelijke kunst. In 1909 breidde Verbunt het pand uit met een koetshuis met een hele mooie paardenstal, een ontwerp van F.C. de Beer.

Na het overlijden van Verbunt vestigde zich in 1937 de Tilburgse Hypotheekbank in het pand, later opgevolgd door ’t Hooge Huys uit Alkmaar. De laatste jaren was er weer een wijnhandel Verbunt gevestigd. Nu worden er plannen ontwikkeld voor de huisvesting van starters en expats. Het halfvrijstaand pand heeft een souterrain, daarboven twee bouwlagen en een zolder onder een geknikt schilddak. De gevels zijn wit gepleisterd. Het pand is goed onderhouden en verkeert nog, met uitzondering van het hekwerk op het balkon, in vrijwel originele staat.

Over het monument

Heuvelring 100
5038 CL  Tilburg