Sint Josephstraat 137

Dit rijksmonument is in 1875 gebouwd in eclectische stijl in opdracht van de weduwe van Norbertus de Kanter, Hendrika van Zantbeek.

Norbertus had zijn leerlooierij in een deel van de Lancierskazerne tegenover zijn woonhuis. Deze fabrikantenvilla is een blokvormig pand in twee bouwlagen gebouwd met een omlopend schilddak. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen. De voorgevel eindigt aan de bovenkant met een forse kroonlijst met consoles. Op de hoeken zien we hoekpilasters en in het midden boven de voordeur een risaliet. De gevel komt daar een 15 cm naar voren. Negen identieke vensters met stucwerkomlijsting voorzien van kuifstuk en met hardstenen vensterbanken onder de vensters. In het midden de voordeur met bovenlicht en omlijsting, afgedekt met een kroonlijst.

In 1924 is er achter een veranda met mooi glas-in-lood aangebouwd. De gebroeders de Kanter, Norbertus en Josephus, hadden samen een boekhandel in het Goirke en waren daarnaast ook zelfstandig ondernemer. Norbertus (1813-1872) had een wolfabriek in de Goirkestraat die hij verkocht aan Chistiaan Mommers. Van dat geld begon hij in 1859 een leerlooierij in een deel van de voormalige Lancierskazerne. Na zijn dood liet zijn vrouw er tegenover dit huis bouwen en haar kinderen Alphons en Johan legden op 14 juni 1875 de gedenksteen. In 2012 werd dit pand volledig in stijl gerestaureerd.

Over het monument

Sint Josephstraat 137
5017 GG  Tilburg