Woonhuis Poststraat 31

Dit rijksmonument uit 1904 is een mooi voorbeeld van het werk van  Jan van der Valk. Het is gebouwd in de Art-Nouveau stijl voor textielhandelaar F. Hoozemans.

De ontwerpen van de belangrijke Tilburgse architect, Jan van der Valk zijn bijna altijd asymmetrisch en rijkelijk voorzien van hardstenen decoraties, zo ook hier bij dit prachtige Art Nouveau woonhuis. Het tweelaags woonhuis onder zadeldak heeft een voorgevel waarvan de entree zich  in een ondiep portiek in de middelste travee bevindt. In de voordeur  een bovenlicht met zesruits roeden verdeling met spiegelglas voorzien van facetranden en een smeedijzeren voordeurrooster.

Op de tweede bouwlaag bevindt zich een driezijdige houten erker, die gedragen wordt door smeedijzeren vakwerk consoles en bekroond wordt door een smeedijzeren balustrade in Art Nouveau stijl. Ook de loggia is afgeschermd met zo’n hekwerk. De bovenlichten zijn voorzien van fraai glas-in-lood glas. De gevel is een Vlaamse gevel, daarbij loopt de gevel gedeeltelijk boven de goot door.

Het interieur van het huis is vrijwel authentiek. Een lange betegelde gang  komt uit in de keuken met betegelde lambrisering van witte Art Nouveau facettegels. De laatste veertig jaar is het pand bewoond en uitstekend onderhouden  door de St. Maarten communiteit. Die laat zich op deze bijzondere plek inspireren door Benedictus (480-547) en het evangelie.

Over het monument

Poststraat 31
5038 DG  Tilburg