Villa Mariënhof

Rijksmonument Villa Mariënhof is in 1916-1918 gebouwd naar een ontwerp van de Hilversumse architect J.W. Hanrath (1867-1932). Dit in opdracht van de familie Janssen-Verhulst. Ook de tuin hoort bij het rijksmonument.

De imposante villa werd gebouwd in de stijlvorm van het Traditionalisme en Rationalisme. De fabrikantenfamilie Jos Janssen-Verhulst was eigenaar van de inmiddels gesloopte textielwasserij-ververij 'De Regenboog' (hofleverancier), vooraan op de Bredaseweg. Deze tweelaagse villa met zolderverdieping en rechthoekige plattegrond is gedekt door een overstekend schilddak. De voorgevel is symmetrisch van opzet, in het midden is een rondboogportiek met de hoofdingang.

De bijbehorende tuin is ontworpen door de bekende landschapsarchitect L.A. Springer (1855-1940). Hij ontwierp ook het Wilhelminapark, Leijpark en het Wandelbos. Er staan heel bijzondere bomen in deze tuin. Toen de laatste telg van deze familie goed geholpen werd door Staatsbosbeheer bij zijn zoektocht naar hulp voor zijn zieke bomen, heeft deze Charles Janssen in 1986 zijn hele villa met tuin nagelaten aan Staatsbosbeheer. Er was wel de voorwaarde aan verbonden dat het perceel niet bebouwd of verkaveld mocht worden gedurende 25 jaar. Een periode die nu is afgelopen. Aan de voorkant bij de Bredaseweg staat nog een prieeltje, speciaal gebouwd om 'rijwielers op het rijwielpad te kunnen bekijken'. Dit fietspad aan de Bredaseweg was het eerste verharde fietspad van Nederland!

Over het monument

Bredaseweg 387
5037 LD  Tilburg