Pastorie Heike

In dit mooie statige huis uit 1835 hebben de latere bisschoppen J. Zwijsen en W. Bekkers gewoond. Het is een rijksmonument en nog steeds in gebruik als pastorie.

In 1833 liet Joannes Zwijsen (toen nog pastoor) een nieuwe pastorie bouwen op het adres Nieuwe Dijk 3. Later kreeg deze straat de huidige naam. De aannemers waren Arnoldes van Tilburg en Cornelis Rietbergen. De pastorie is in 1835 opgeleverd en de pastoor ging daar toen ook wonen. De oude pastorie op nummer 22 was te klein geworden. In 1991 brandde deze oude pastorie af en is niet meer opgebouwd. Het is een indrukwekkend huis met twee bouwlagen en een groot leiendak, met maar één dakkapel. Het pand is symmetrisch opgebouwd met links en rechts een aanbouw. De linkse aanbouw is een koetshuis met opvallend hoge deuren en schoorsteen. De prachtige huiskamer heeft veel hout aan de wanden en de plafonds. In de bijkeuken is nog steeds een oude gemetselde waterput te zien.

Pastoor Zwijsen was bevriend met Koning Willem II. In maart 1849, toen de koning op sterven lag, logeerde de bijna voltallige koninklijke familie in dit 'bischoppelijk paleis'. Het eigen huis van de koning was te klein en zijn nieuwe paleis was nog niet gereed.

 

Over het monument

Bisschop Zwijsenstraat 3
5038 VA  Tilburg