Wollenstoffenfabriek George Dröge

 N.V. Wollenstoffenfabriek George Dröge: ‘voorbouw’ met op de achtergrond de fabrieksschoorsteen ‘GD’.

Rond 1894 laat Antonie Pessers Azn. (1834-1913), textielfabrikant in de Goirkestraat, een ‘hoogbouw’ bouwen (Bisschop Bekkerslaan 263). Twee bouwlagen met zadeldak, muren in rode baksteen, twaalf vensterassen lang. In 1902 associeert zoon en opvolger Wim Pessers zich met George Dröge. Op het naastliggende terrein  verrijst in 1910 het shedgebouw (Goirkestraat 86-88). In 1913 wordt een textielfabriek in Geldrop overgenomen. De firma groeit snel en wordt in 1921 gesplitst: Pessers kiest voor Geldrop en in Tilburg gaat N.V. Wollenstoffenfabriek George Dröge van start.

Het shedgebouw krijgt in 1935 zes nieuwe sheddaken op stalen spanten gedekt met golfplaten en glas. Aan de Goirkestraat wordt in 1940 in het verlengde van de ‘hoogbouw’ een drielaags pand met betonskelet in strakke vorm gebouwd. Dertien vensterassen lang met twee sheddaken naar ontwerp van Bouw- en Werktuigkundig Bureau F. Hovers. De voorbouw (zie foto) heeft een plat dak.

In 1950 wordt de ‘hoogbouw’ gerenoveerd. Het zadeldak wordt vervangen door een verdieping met een plat dak. De lange zuidelijke wand vol veelruits vensters is imposant. Deze fabrieksgebouwen zijn onderdeel van het Mommerscomplex, in 1986 gerenoveerd en beschermd als rijksmonument.De ‘hoogbouw’ is nu als ‘Dröge Ateliers’ in gebruik. Het shedgebouw is depôt en werkplaats van het Textielmuseum.   

Over het monument

Goirkestraat 86-88
5046 GN  Tilburg