Nieuwlandstraat 47

Dit pand is in 1922 gebouwd in opdracht van Alfons Ooms, onder architectuur van Ide Bloem. Winkel (varkensslagerij) en bovenwoning, rijksmonument.

Het tweelaagse pand heeft een dakschild belegd met rode tuile-du-nordpannen met daar boven een plat dak. De voorgevel bestaat uit drie traveeën, twee smalle aan de buitenkant. Op de verdieping twee erkers met daarboven een balkon en een geknikte topgevel. Links op de begane grond de ingang van de bovenwoning en rechts de ingang van de winkel. In het midden zien we het derde travee met beneden de etalage. Boven twee schuiframen met zesruits bovenlichten en een zandstenen gevelsteen met het jaartal 1922. Daarboven een houten gootlijst en twee dakkapellen.

Links naast de ingang van het bovenhuis de lage deur van de achterom naar de tuin en een vrijstaand tweelaags gebouw waarin de kokerij en het magazijn waren ondergebracht. De etalage heeft een hardstenen omlijsting waarop aan de bovenzijde de tekst ‘varkensslagerij Jos Ooms’ is aangebracht. Jos. Ooms (1894 –1962) was zoon van Alfons Ooms en stamde uit een echte slagersfamilie. In 1949 nam P. Verhagen de winkel over en in 1987 volgde Kees van Hest Verhagen op. De laatste werkt daar nog steeds in het prachtige authentieke interieur.

Over het monument

Nieuwlandstraat 47
5038 SM  Tilburg