Broekhovenseweg 4

Net als het voormalige kerkgebouw met huisnummer 2 heeft ook deze voormalige pastorie, direct rechts ervan naast het voorplein gelegen, een rijksmonumentale status.

Toen de ‘Broekhovenscheweg’ niet veel meer dan een zandpad was richting Hilvarenbeek en de Voltstraat nog ‘Goirlesche weg’ heette, werden hier in 1913 kerk en pastorie gerealiseerd. Het ontwerp was van architect Jan van der Valk (1873-1961). Hij ontwierp ook een stadsuitbreidingsplan bij die kerk. De pastorie bestond uit een entree-, woon- en dienstgedeelte.

De entree is voorzien van een rondboogportiek, waarbij in 1958 op een steunbeer een marmermozaïek van de patrones van de kerk, Onze Lieve Vrouw Moeder van Goede Raad, is geplaatst. In de rechterzijgevel zat de dienstingang. Opvallend zijn de samengestelde schilddaken met overstek. De handgevormde bakstenen van kerk en pastorie kwamen van steenfabriek ‘Udenhout’. Het dak is belegd met blauwe Romaanse pannen. Het pand is als pastorie in gebruik geweest tot 1997. De sympathieke bouwpastoor H. Bertens werd ‘pastoorke’ genoemd. In 1972 wordt parochie ‘Broekhoven I’ de rayonparochie ‘Broekhoven-Fatima’ met pastorale teams. Uiteindelijk komen we in 2012 uit bij de huidige rayonparochie ‘De Goede Herder’ die Tilburg-Zuid en Goirle bestrijkt. In het kerkgebouw zetelt het centraal secretariaat. Er vindt nog wekelijks een woord- en gebedsdienst plaats. De pastorie is na 1997 omgevormd tot acht appartementen.

Over het monument

Broekhovenseweg 4
5021 LE  Tilburg