Fraterhuis Capucijnenstraat

Het voormalige fraterhuis en links daarvan het voormalige jongensweeshuis Antonius van Padua. De beide rijksmonumenten dateren van 1894 en zijn ontworpen door H. van den Abeelen.

Het fraterhuis is gebouwd in een sobere neorenaissance stijl. Het heeft twee bouwlagen met een mansardedak met leien. De voorgevel telt zeven traveeën, drie aan elke kant van de entreetravee. In de topgevel boven de entree zien we een nis met een beeld van de heilige Antonius van Padua. In het dakvlak staan zes dakkapellen met een betimmerde topgevel, een leien dakje en een piron. De brede ramen hebben een kleine roedeverdeling. Aan de onderzijde van de gevel een natuurstenen plint. Het klooster biedt nu onderdak aan enkele kleine ondernemingen.

Iets schuin naast het fraterhuis staat het voormalige jongensweeshuis. Het is een eenlaags gebouw met mansardedak, gedekt met leien. Het heeft zes traveeën en een natuurstenen plint. De zes kruiskozijnen met schuiframen hebben een kleine roedeverdeling. Toen het weeshuis te klein werd is in 1916 Huize Nazareth gebouwd. Het voormalige weeshuis doet nu dienst als ontmoetingsruimte voor buurtbewoners. Aan de achterkant zijn in de jaren negentig een dertigtal seniorenwoningen gebouwd die uitkijken op de fraaie voormalige fratertuin. Rechts van het fraterhuis de bij het klooster horende kapel.

Over het monument

Capucijnenstraat 76
5025 LH  Tilburg