Klooster en kapel Visitandinnen

Het pand met huisnummer 5 is gebouwd in 1843 in opdracht van burgemeester-notaris Hendrik Beckers. Het ontwerp is van A.E.H.J Duijs. Ernaast werd in 1889 een neogotische kapel gebouwd naar een ontwerp van C.F. van Hoof. Zowel het voormalige klooster als de kapel zijn rijksmonumenten.

Het herenhuis is gebouwd in Italianiserende classicistische trant. Na burgemeester Beckers werd het bewoond door textielfabrikant Hendrik Mathijsen. Diens jongste dochter Dorothea (1841-1927) erfde de villa. Ze schonk deze in 1885 aan de Visitandinnen. In 1882 was zij daar ingetreden in Voorst (Duitsland). In 1889 werd op huisnummer 7 de neogotische kapel gebouwd voor een bouwsom van 24.000 gulden. Ook deze kapel werd betaald uit de erfenis van zuster Mathijsen. Soms wordt De Beer de architect van deze kapel genoemd, maar dat berust op een misverstand. De Beer is de architect van de kapel van de Fraters aan de Gasthuisring.

De zusters voorzagen met hun grote tuin in hun eigen levensonderhoud, maar ze verkochten ook aan de nabij gelegen veilinghal hun waren. Nadat de zusters in 1986 bijna geruisloos Tilburg hadden verlaten, werd de villa verbouwd door Fontys t.b.v. de Academie voor Bouwkust. De kunstwerken werden verkocht: de communiebank staat in de Antoniuskerk in de Reeshof en het prachtige eikenhouten altaar ging naar Reusel.

Over het monument

Bisschop Zwijsenstraat 5-7
5038 VA  Tilburg