Norbertijnerpoort

De Norbertijnerpoort is een rijksmonument, gebouwd in 1718 of 1724. Dit poortje ligt tussen de Mariaschool en de pastorie, aan een pad dat naar het een park loopt.

Het poortje herinnert aan de Norbertijnen die tot 1832 vanuit de Abdij van Tongerlo de zielzorg van Tilburg vervulden. Het maakte onderdeel uit van de oude pastorie van het Goirke die in 1927 gesloopt is en vervangen werd door de huidige pastorie. Het poortje bleef om onduidelijke redenen buiten de sloop en stond er zestig jaar onopvallend bij. Dit tot het, inmiddels in verval geraakt, in 1988 door een daartoe opgerichte stichting werd gerestaureerd. De kleine overbouwde poort bestaat uit twee bouwlagen tussen bekroonde tuitgevels en heeft een zadeldak gedekt met blauwe Oud-Hollandse pannen. De voorgevel is in het midden van de negentiende eeuw bezet met imitatieblokpleisterwerk.

Midden boven de ellipsvormige onderdoorgang in een nis een beeld in Franse kalksteen van Sint Dionysius, de patroonheilige van Tilburg en de Goirkese kerk. Daarboven, in de topgevel een oculus met geometrische roedeverdeling. In de onderdoorgang een gedenksteen die geplaatst is bij de laatste restauratie. Aan de andere zijde zit de entreedeur. De nieuwe pastorie en de aanbouw rechts van het poortje, daterend uit 1927, vallen buiten de bescherming van het rijksmonument.

Over het monument

Goirkestraat 68
5046 GL  Tilburg