Clarissenklooster en kapel

Dit voormalig Clarissenklooster is een rijksmonument. Het is in 1890 gebouwd naar een ontwerp van A.G. de Beer, niet te verwarren met zijn zoon F.C. de Beer. Dit klooster is gebouwd in neogotische stijl.

Het tweelaagse pand heeft een rechthoekige plattegrond waarbij de gebouwen gegroepeerd zijn rond twee binnenhoven. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met als decoratie niet meer dan een keperboogfries onder de gootlijst. De voorgevel omvat van links naar rechts: de kapel, het rectoraat en de ingang van het klooster. De ingang van het rectoraat heeft een vooruitspringend spitsboogportaal met topgevel boven de deur en een natuurstenen kruis als bekroning. De kapel is gebouwd als dubbelkapel. Aan de straatzijde ligt de openbare kapel en daarachter, in het verlengde ervan, de zusterskapel. Een hoge muur staat tussen het klooster en de straat. De slotzusters kwamen bijna nooit buiten die muur.

De heilige Clara (1195-1253) heeft de Clarissenorde gesticht, geïnspireerd door de sobere leefwijze van Franciscus van Assisi. In 1889 kwamen acht zusters vanuit Roeselare naar Tilburg. Zij kregen grond voor een klooster van Superior de Beer, de broer van de architect. In 1984 vertrokken de laatste acht zusters naar Someren. In 2007 nam de TBV het pand met kapel over.Het biedt nu huisvesting aan medische studenten.

Over het monument

Lange Nieuwstraat 191
5041 DB  Tilburg