Voormalige fabrikantenvilla

Deze fabrikantenvilla is in 1861 gebouwd voor wollenstoffenfabrikant B.J. van Dijk.

De vrijstaande villa is een rijksmonument, gebouwd in een eclectische stijl. Het pand wordt gedekt door een zadeldak tussen tuitgevels. De voorgevel die door de symmetrie en de uniformiteit van de vensters rust uit straalt is wit gestuukt. In het middenrisaliet zit de voordeur en daarboven een balkon met een fraai smeedijzeren hekwerk. De hoekpilasters zorgen samen met het middenrisaliet voor een verticale geleding. De benedenvensters zijn recht gesloten. Boven zijn de vensters getoogd. Weelderige, barokke kuiven bekronen de stuukwerk omlijsting van de negen T-vensters. Aan de bovenkant wordt de gevel beëindigd door een fries met kroonlijst. In de fries zien we twintig stenen voluten die de lijst opvallend ondersteunen.

Het interieur van het pand is nog grotendeels authentiek. Zo bevinden zich op vier plaatsen in het huis nog rijk versierde marmeren schoorsteenmantels.

Balthazar Josephus van Dijk (1804-1871) was directeur bij de Fa. Van Dijk en Mommers en mede-eigenaar van de Fa. Van Dijk en Zonen. Beide fabrieken zijn voor zijn overlijden opgeheven. De fabriek van B.J. van Dijk is in 1870 afgebrand, één jaar voor zijn dood. Een van deze fabrieken had op zijn hoogtepunt 200 werklieden in dienst. Van Dijk heeft maar negen jaar van zijn prachtige villa kunnen genieten.

Over het monument

Goirkestraat 7
5046 GC  Tilburg