Kerk Hoefstraat

De kerk van de Hoefstraat en de pastorie links op de foto (huisnummer 201) zijn beide rijksmonument. De kerk is nu in gebruik als glasatelier. Het gebouw is helemaal intact gebleven; een geslaagde herbestemming.

De Antonius van Paduakerk is een voormalige rooms-katholieke kerk. Ze werd ontworpen door architect Albert A.J. Margry en gebouwd tussen 1911 en 1913 met gelden uit het Jan Grewenfonds (genoemd naar een effectenmakelaar uit Rotterdam). Albert Margry overleed echter tijdens de bouw, maar zijn werk werd voortgezet door zijn zoon Jos. De architect ontwierp een driebeukige kruiskerk in een overgangsstijl van neoromaans en neobyzantijns. De toren staat boven het dubbele ingangsportaal. Het schip bestaat uit zes traveeën tot aan het transept. Het priesterkoor is een travee groot, met daarachter een halfronde apsis. Op de kruising van het transept en het schip staat een pendentiefkoepel, een kenmerk van de Byzantijnse architectuur. De koepel is voorzien van ronde ramen waardoor licht de kerk in komt. Het prachtige interieur is na 1925 gedeeltelijk beschilderd.

De kerk was een van de drie Antonius van Paduakerken in Tilburg. De andere waren Korvel en Groeseind (gesloopt), maar inmiddels is ook de kerk in de Reeshof aan deze H. Antonius toegewijd. De Antonius van Paduakerk werd eind 2001 buiten gebruik gesteld. De kerk huisvest nu het glasatelier van Stef Hagemeier. Hij liet de kerk intact en bouwde een soort doos in het middenschip, die zo weer verwijderd kan worden.

Over het monument

Hoefstraat 199
5014 NL  Tilburg