Bokhamerstraat 45-53

Deze huizen zijn rond 1986 gerenoveerd. Het Bokhamergebied is in 1976 gemeentelijk monument geworden en heeft een lange historie.

De voormalige 19de-eeuwse weverswoning met huisnummer 53 (het eerste huis op de foto) heeft een grote tuin en was ook al in 1958 gerenoveerd, gemeentelijk monument. Het naastgelegen pand met de luiken stamt ook uit de  uit de 19de eeuw, en is ook een voormalige weverswoning en een rijksmonument. De panden daarnaast met de witte gevels zijn gebouwd in 1921 en zijn gemeentelijke monumenten.

In het Bokhamergebied lag net als op het Hasseltplein vroeger een wolspoel, de Herstalse wolspoel genaamd. Hierin wasten de wevers hun wol. De straat is genoemd naar ‘die bockhamer’, een stuk land dat grensde aan de Herstal waarvan al in 1369 melding wordt gemaakt. Vroeger liep de weg door naar het Reitse Plein. Rond 1860 is hierover de spoorlijn naar Breda aangelegd en kwam het gebied geïsoleerd teliggen. Aan de andere  kant is deze oorspronkelijke keienweg nog te zien is bij de Sportweg nummer15, ook te zien in de inzet op de foto.

Over het monument

Bokhamerstraat 45-53
5042 GD  Tilburg