Voormalig woonhuis Nieuwlandstraat 48
Dit voormalig woonhuis is een rijksmonument en gebouwd in 1920 in opdracht van wijnhandelaar Bernard Verbunt onder architectuur van Jan Stuyt uit Den Haag.
J. A. Verbunt was de oprichter van de gelijknamige wijnhandel. Hij stierf in 1878.
Zijn vier zoons namen het bedrijf over maar uiteindelijk bleef alleen Bernard in 1909 over.
Deze bouwde in 1920 op no. 48 zijn woonhuis, niet ver van broer Stanislaus die al in 1894 in dezelfde rode steen op no. 40 zijn woning gebouwd had.
Jan Stuyt ontwierp deze stadsvilla in de Um 1800 bouwstijl, een historiserende stijl die terug grijpt naar het neoclassicisme en op kwam rond 1910 als reactie op de rationalistische stijl van architecten als Berlage.
De voorgevel is in vier traveeën verdeeld. In de tweede van rechts zit de ingangspartij in Franse kalkzandsteen gebouwd en bekroond met een timpaan. De eerste travee is smaller dan de andere. De hoekpilasters zijn geblokt. Een schilddak met rode pannen en drie dakkapellen, de middelste met zijwangen en een rondboog.
In januari 1944 werd vanuit dit woonhuis waarbij onder meer de weduwe Verbunt in haar eigen huis gekneveld werd het bevolkingsbureau op de Oude Markt op listige wijze overvallen waarbij 105.000 zegels bestemd voor persoonsbewijzen uit de kluis werden buit gemaakt. (bron Geheugen van Tilburg)