Tuinstraat 104-110, winkelhuizen

Wit en zwart zijn ze geschilderd, de winkels. Daarboven de woningen. Alle vier huizen met hun drie winkels hebben een plaats gekregen op de rijksmonumentenlijst.

Boven de poorten ligt de gevel een steen terug waardoor het totale blok in drieën verdeeld wordt, twee delen van drie vensterassen en een deel van vier.  Voor een beschrijving van de doorlopende winkelpuien citeren we uit de redengevende omschrijving bij het rijksmonument: ‘de brede pilasters hebben decoratieve elementen als verdiepte velden, cirkels, banden, Vlaamse renaissance wortels en diamantkoppen onder de geprofileerde kroonlijst’. De huizen zijn opgetrokken in een neorenaissance stijl.

In de zeer lezenswaardige onlinepublicatie ‘Tilburgs Bijnamenboek’ van Karel de Beer lezen wij dat het pand in 1898 gebouwd is naar een ontwerp van Henri van de Abeelen en dat de straat tot 1900 hier ‘Verlengde Tuinstraat’ heette.  De comestibleswinkel van J. H. Menting, lange tijd een begrip in de binnenstad, vestigde zich toen hier. De dochter van deze Menting, Nelly, trouwde met Louis Pirenne bijgenaamd Lowieke van den Elektriek. Hun gezin is hier op nr. 110 opgegroeid. Van de vijf zonen werden er vier priester, waaronder pastoor Pirenne van de St. Jansparochie in Goirle. De vijfde zoon is een bekend archivaris geworden.

Op 108 woonde en werkte vanaf 1921 architect S.G. Barenbrug bekend van ‘zijn’ Broodbakkerij in de Acaciastraat.

Over het monument

Tuinstraat 104-110
5038 DE  Tilburg