Voormalige politiepost

Dit pand is gebouwd in 1909 in opdracht en onder architectuur van Publieke Werken Tilburg als politiepost annex brandspuithuis, een rijksmonument.

Eind negentiende eeuw kende Tilburg slechts één politiepost die eerst in het stadhuis was ondergebracht maar later aan de Nieuwe Dijk (Bisschop Zwijsenstraat) een eigen gebouw kreeg. Met de groei van de stad groeide ook de behoefte om de politie over de stad gespreid te huisvesten. Zo kwamen er politieposten aan het Korvelplein, op de Heuvel, in het Julianapark, aan het Wilhelminapark en in de Merelstraat. Die op het Besterdplein zal hier gekomen zijn omdat hier de wekelijkse markt voor het noordelijk stadsdeel plaats vond.

Het pand heeft symmetrisch opgebouwde bakstenen gevels. De ingang trekt alle aandacht. In de zwik boven het risaliserende voorportaal zien we in zandsteen florale motieven en het wapen van Tilburg aangebracht. Op de nok van het met tuile-du-nordpannen bedekt dak een klokkentorentje dat aan alle zijden een oeil de boeuf heeft en bekroond wordt met een uivormig dakje. Achter de ramen zaten  twee kantoortjes, gescheiden door een gang. Achter deze gang drie cellen van ongeveer twee bij twee meter.

Het pand is in 1977 verbouwd tot woonhuis waarbij de gevels aan het Besterdplein en de Hoefakkerstraat intact zijn gelaten.

Over het monument

Besterdplein 40
5014 HP  Tilburg