Week 11 | Telegraafstraat 60, woonhuis

Geplaatst op 14 maart 2023

Het woonhuis is in 1910 gebouwd naar een ontwerp van F. C. de Beer en in opdracht van bakker Jos van de Pas, links naast zijn bestaande huis op nr. 62. In de Willem II-straat 24 had Van de Pas zijn bakkerij en winkel. Hier op nr. 24 is in 1938 boekhandel Janus Pilot  terecht gekomen met om de hoek in de Telegraafstraat een leesbibliotheek De Bieb genaamd. In 1985 heeft zich hier vervolgens PaRaDoX ‘het belangrijkste Jazzpodium van Zuid Nederland’ gevestigd.

Het huis op nr. 6o maakt indruk. Dat begint al aan de bovenkant met een groot met natuurstenen leien bedekt schilddak waarin op verassende plaatsen dakkapellen hun plaats hebben gekregen, sommigen met een gegolfde kroonlijst, iets wat we bij deze architect meer zien. Ook de gegolfde kroonlijst die de erkertravee in de voorgevel afdekt trekt aandacht Deze travee is risalerend uitgevoerd, wat wil zeggen dat dit geveldeel over de hele hoogte een gevelsprong maakt. Blijkbaar is de architect geschrokken van die vele aandacht die het linker travee gekregen heeft want hij heeft dat in het vrij sober ontworpen rechterdeel van de gevel trachten te compenseren met een wel heel uitbundige stenen dakkapel.

Het pand zou op een monumentenlijst niet misstaan hebben, zeker niet na de algehele renovatie die in 2012 heeft plaats gevonden.
Het pand zou op een monumentenlijst niet misstaan hebben, zeker niet na de algehele renovatie die in 2012 heeft plaats gevonden.

Meer informatie over het monument