Week 12 | Willem II–straat 17, vm. patriciërswoning

Geplaatst op 23 maart 2023

Op alle tekeningen in het bouwarchief staat aan de rechterkant van het zadeldak boven de overbouwde poort een dakkapel. Maar die is nu niet meer te zien. Ook in de monumentenbeschrijving wordt er met geen woord over gerept. Het pand is al lang in gebruik als kantoor. In 1955 wordt gesproken van een ‘winkelhuis met kantoor verbouwen tot kantoor’ en tot nu lijkt het kantoor gebleven. In 1967 heeft de toenmalige eigenaar van het pand, E. Sijlmans, een mooie woning om de hoek in de Poststraat nr. 3 laten slopen om het achtererf als parkeerterrein toegankelijk te maken.

De voorgevel omvat vijf traveeën en een zesde travee voor de overbouwde poort.

De voordeur is bescheiden in de gevel gezet, geen trapje eronder of afdak of balkon erboven. De vensters hebben alle eenzelfde geprofileerde stucwerk omlijsting met kuifversiering gekregen die mooi contrasteert met de bakstenen gevel. De over de hele gevel horizontaal doorlopende geprofileerde stuclijst komt onder de cordonlijst wat overbodig over. Het lijkt op een zonnescherm in dicht gevouwen situatie maar de regenpijp links zegt ons hier niet mee van doen te hebben. Tot slot vragen de versieringen aan fries en plint om aandacht.

Het pand is gebouwd rond 1885 en is sinds 1981 gemeentelijk monument. Ook hier zijn de eerste eigenaar en de architect niet bekend.
Het pand is gebouwd rond 1885 en is sinds 1981 gemeentelijk monument. Ook hier zijn de eerste eigenaar en de architect niet bekend.

Meer informatie over het monument