Week 14 | Tuinstraat 96, herenhuizen

Geplaatst op 4 april 2024

De woningen verschillen nogal van hun omgeving. Met hun deftig grijs gestuukte gevels onderscheiden zij zich van het voornamelijk bakstenen uiterlijk dat de rest van deze monumentrijke straat siert. Ook het souterrain van de woningen zorgt ervoor dat ze in hoogte de woningen van de buren overtreffen.

De monumentbeschrijving spreekt van een eclectische stijl maar zou je hier niet liever spreken van een neoclassicisme? Zo’n statige symmetrische huizen met in de middentravee een topgevel bekroond met een fronton en recht daaronder de entree die plechtig aandoet door zijn hardstenen trappenpartij. De krulletjes in het stucwerk op de hoeken van de portiek zijn de enige frivoliteit die de onbekende architect zich heeft gepermitteerd of het moeten de waterlijstjes zijn die de bovenzijde van de gestuukte strekken boven de ramen sieren. De bovenlichten van de kozijnen op de begane grond zijn bezet met prachtig glas in lood waarvan de kleuren terug lijken te komen in de lak- en stuukwerkkleur van de gevel. Indrukwekkende huizen.

In 1970 zijn beide woningen door Mr. A. Mutsaerts Assurantiën verbouwd tot kantoor. Inmiddels hebben de woningen alweer enige tijd geleden hun oude bestemming teruggekregen.

De panden staan sinds 2004 op de gemeentelijke monumentenlijst. Ze dateren van circa 1900. De namen van een oorspronkelijke architect of opdrachtgever ontbreken.
De panden staan sinds 2004 op de gemeentelijke monumentenlijst. Ze dateren van circa 1900. De namen van een oorspronkelijke architect of opdrachtgever ontbreken.

Meer informatie over het monument