Week 14 | Willem II-straat 34-36, twee patriciërswoningen

Geplaatst op 7 april 2023

De panden zijn gebouwd in een eclectische stijl. Al deze woningen zijn oorspronkelijk gebouwd om te wonen maar ook lange tijd gebruikt om te werken. Dat is ook hier het geval geweest, als kantoor en woning voor één architect.

We zagen het al eerder, ook hier in de gevel wordt van de herhaling een deugd gemaakt. De ramen en deuren zijn bijna identiek van vorm, rondom hun openingen in de gevel geprofileerde stuclijsten  en aan de bovenkant zijn ze vol gestapeld vol uitbundige weelderigheid. Deze ramen en deuren, twaalf op een rij op een dezelfde afstand is ritme. Twee huizen is dubbele ritme, verticale ritme.

De huizen bewegen ook horizontaal, dat begint bij de plint, grijs geschilderd, daarboven waar natuursteen cordonlijsten vensterbanken verbinden ontstaat weer een lijn, de draad wordt boven onder de vensters weer opgepakt, weer over de hele breedte een cordonlijst en dan weer aan de bovenkant wordt de horizontaliteit zegevierend afgemaakt met een sober bewerkte fries met daarboven een kroonlijst gedragen door rijk versierde consoles en in hout gestoken klossen met kartelranden die alle gezamenlijk hun bijdrage leveren aan de horizontaliteit van de gevel.

Ondertussen vraagt over alle geveldelen de baksteen de aandacht door de wijze waarop die, ongeschilderd op een natuurlijke wijze steen voor steen op contrastrijke wijze kleur geeft aan een fraaie combinatie van gevel en dak.

Ze zijn volledig identiek: zelfs de gietijzeren geornamenteerde voetschraper zien we tweemaal. Twee gemeentelijke monumenten uit 1895.
Ze zijn volledig identiek: zelfs de gietijzeren geornamenteerde voetschraper zien we tweemaal. Twee gemeentelijke monumenten uit 1895.

Meer informatie over het monument