Week 14 | Willem II-straat 48-50, vm. winkelhuis met bovenwoning

Geplaatst op 7 april 2022

De gevel dateert van 1935 toen het pand een grondige verbouwing onderging. Ramen met geprofileerd houten kozijnen met segmentbogen hadden tot dan toe voor een eclectisch gevelbeeld gezorgd en mochten plaats maken voor rechte ramen met slanke stalen- ramenprofielen, strak gesneden in een gevel van warmrode dunne handvorm stenen, terug liggend gevoegd. Weduwe J. Vermeer die al enige tijd hier een bakkerij had gaf de opdracht voor deze nieuwe-zakelijkheid-gevel aan de architecten F.P.J. Ruts (1894-1967) uit Tilburg en Harry Koene( 1908-1995) uit Maastricht, een gelegenheidsduo. De laatste zat hier in Tilburg op de Academie van Bouwkunst terwijl hij werkte voor Ruts. Hij zou later in Maastricht een verdienstelijk architect worden, vooral in de kerkenbouw. Ruts heeft veel in de wijk Armhoefse Akkers gebouwd o.a. de J. P. Coenstraat nr. 65, 67 en 72.

Ze hebben voor een evenwichtige gevel gezorgd. Aan de etalage is later wat gerommeld maar de jarendertig raamindelingen zijn nog steeds te bewonderen.

Van de oude gevel is overigens nog een deel bewaard gebleven: het deel boven de halfronde onderdoorgang aan de linkerkant.

Bakker Vermeer is van 1911 tot 1991 hier gehuisvest geweest. Nu zijn er appartementen ondergebracht.

Het pand dateert waarschijnlijk van vóór de vorige eeuwwisseling. Het staat niet op een monumentenlijst.
Het pand dateert waarschijnlijk van vóór de vorige eeuwwisseling. Het staat niet op een monumentenlijst.

Meer informatie over het monument