Week 14 | Willem II–straat 56, vm. winkelwoning

Geplaatst op 7 april 2023

Het zal niet verbazen dat een groot deel van de etalageconstructie uit staal is opgetrokken. De vier gietijzeren pilasters met aan de bovenzijde beeltenissen van atlanten en beneden van leeuwen met tandraderen houden de stalen kroonlijst omhoog.

De etalages met bovenlichten lopen door tot bijna op de grond. De deur is vernieuwd. De onderdorpel van de pui heeft een sterk aflopende afzaat (schuin vlak).

Op de tweede bouwlaag zien we vier rechthoekige vensteropeningen met T-ramen. Daarboven een kroonlijst gedragen door drie casementen. Een dakbrede in 1975 aangebrachte dakkapel beneemt het zicht op de Oudhollandse pannen op het achterliggende zadeldak.

In 1865 vestigde Willem van der Schoot zich als messenmaker op de Heuvel en in 1873 begon hij hier zijn ijzerhandel, waar hij in 1895 zijn ijzergieterij aan toevoegde.

In 1906 werd op het adres Heuvelstraat nr. 56 een nieuwe winkel voor de firma gebouwd, naar een ontwerp van Frans de Beer. Deze winkel had allerlei bezienswaardigheden zoals elektrische verlichting en een lift in de zaak die beide aangedreven werden door een eigen kolengestookte gasmotor/generator. In de jaren zeventig van de vorige eeuw veranderde de winkel in groothandel en vestigde zich onder de naam Destil op het Industrieterrein Noord.

Dit gemeentelijk monument is opgetrokken in een eclectische stijl in 1873 voor de ijzerwarenhandel en ijzergieterij Van der Schoot.
Dit gemeentelijk monument is opgetrokken in een eclectische stijl in 1873 voor de ijzerwarenhandel en ijzergieterij Van der Schoot.

Meer informatie over het monument