Week 18 | Spoorlaan 424, voormalig herenhuis

Geplaatst op 5 mei 2021

Het pand is gebouwd in 1902 in opdracht van steenfabrikant F.C. van den Heuvel. Het vertoont veel gelijkenis met het pand Spoorlaan 382 dat ook rijksmonument is en dat eveneens in een eclectische stijl is ontworpen door Leo Goyaerts.
Ook dit huis is niet door Van den Heuvel zelf betrokken. Deze woonde tot zijn dood in 1936 in de Stationsstraat op nr. 26. Op dat adres is later het belastingkantoor gebouwd (nu het pand van TIWOS).
Nee, Van den Heuvel liet dit pand voor steenfabrikant P.W. de Jong (zijn zwager?) bouwen die er samen met zijn vrouw Isabella van den Heuvel tot de oorlog gewoond heeft. In het pand werd toen de ‘Ortskommandantur’ gevestigd.
In de gevel vallen hier weer de drukke witte stroken op alhoewel ook de stapeling boven de voordeur van erker, balkon en dakkapel en de gebroken timpaan veel aandacht trekt.
Achter de rijk versierde tuinmuur rechts van het pand heeft in 2004 de Architectenwerkgroep tussen de beide rijksmonumenten nr. 424 en 428 in opdracht van TBV wonen, de eigenaar van beide panden, een verbindingstorentje gebouwd in glas, een neutraal materiaal tussen de weldadig vormgegeven buurgebouwen.

De gevel van het rijksmonument met links de dienstingang en in het midden de entree van het voormalige woonhuis.
De gevel van het rijksmonument met links de dienstingang en in het midden de entree van het voormalige woonhuis.

Meer informatie over het monument