Week 19 | Spoorlaan 428, voormalige fabrikantenwoning

Geplaatst op 12 mei 2021

Het pand is in neorenaissancestijl gebouwd in 1903 in opdracht van lakenfabrikant Andreas Lombarts, naar een ontwerp van architect A.J. Blomjous. Het is een rijksmonument, ontworpen als woning maar nu in gebruik als kantoor.

De gevel laat opmerkelijke dingen zien. Dat begint bij de voordeur die een onopvallende plaats heeft gekregen, in eenzelfde afmeting en vorm als de omgevende ramen. En deze ingang wordt niet zoals gewoonlijk bij dit formaat huizen nog eens geaccentueerd door een balkon recht erboven. Het vijfzijdige balkon is het middelpunt van het geveldeel erboven: de drie vensters en de twee dakkapellen met de gebogen timpanen daar weer boven.

Dubbele en enkele lisenen (verticale uit de gevel springende banden) accentueren de vier traveeën. Het linkerdeel van de gevel heeft in het dak een topgevel, bekroond met een obelisk en gebroken fronton. De vensters hebben beneden een rondboog en boven een segmentboog.

Architect André Blomjous(1840 – 1914) hoorde met Hendrik van Tulder en Leo Goyaerts  tot de eerste generatie Tilburgse architecten. Hij ontwierp o.a. de paraplufabriek Gimbrère in de Fabriekstraat en de gelijknamige fabrikantenwoning in de Stationsstraat maar ook woningen in de Jan Aartestraat (23-27).

De voorgevel van dit woonhuis is duidelijk asymmetrisch, met links het accent op de topgevel en rechts op het vijfzijdige balkon.
De voorgevel van dit woonhuis is duidelijk asymmetrisch, met links het accent op de topgevel en rechts op het vijfzijdige balkon.

Meer informatie over het monument