Week 2 | Bredaseweg 442a, vm. villa Mutsaerts

Geplaatst op 10 januari 2023

Het is een bijzonder huis geworden dat Bedaux op dertigjarige leeftijd in opdracht van Mevr. M.H.W. Mutsaerts-Loven heeft ontworpen Zij was gehuwd met Charles Mutsaerts die van 1930 tot 1985 directeur was van de bekende Mutsaerts Kinderwagenfabriek aan de Groenstraat.

Het huis bestaat uit twee bouwvolumes die haaks op elkaar staan. Het eenlaagse deel bevat aan de straatzijde de voordeur met brede deurlijsten en een royaal afdak gedragen door smeedijzeren krullen. Het tweelaagse bouwdeel bevat tussen twee tuitgevels een zadeldak. In het lengtedeel van het hoge volume zien we een centraal geplaatste vlaamse gevel in de vorm van een klokgevel. Aan de straatzijde van het hoge volume zien we stalen ramen die diep in de gevel gesneden zijn, rond en recht met en zonder luiken. Ook hier wordt duidelijk dat Bedaux zich niet laat indelen in een Delftse of Bossche School. Zo zie je aan de achterzijde, achter een strakke moderne stalen pui, aan de binnenzijde in de woonkamer houten Toscaanse zuilen een plafond dragen.

Voor een beschrijving van de bijzondere toegangspoort citeren we uit de redengevende omschrijving: ‘Aan de straatzijde een inrit geflankeerd door ingebogen muren eindigend in kolommen waarop betonnen bollen’

De noordgevel van het pand, gebouwd in 1940. Het staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Een ontwerp van Jos. Bedaux.
De noordgevel van het pand, gebouwd in 1940. Het staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Een ontwerp van Jos. Bedaux.

Meer informatie over het monument