Week 2 | Heuvel 14-15, vm. herberg De Gouden Appel

Geplaatst op 10 januari 2023

Het was een van de belangrijkste herbergen van de stad. Gelegen aan wat toen nog niet de Korte Heuvel heette maar al wel zo functioneerde: het centrum van Tilburg waar toen nog het doorgaande verkeer van en naar de omringende steden de dienst uitmaakte. Hierdoor ontstonden al in de achttiende eeuw herbergen zoals Voskens, Belle Vue en De Gouden Appel en uitspanningen als Café de Valk en Café Old Dutch. De Gouden Appel veranderde van naam: Hotel Brox heeft het even geheten. Ook tandarts Dröge heeft er rond 1920 zijn praktijk gehad. Nu zijn er twee cafés gevestigd.

De panden zullen rond 1850 gebouwd zijn, in een eclectische stijl, twee lagen hoog en daarboven een zadeldak met antracietkleurige pannen. De voorgevel is opgebouwd uit een gladde rode steen, gemetseld in koppenverband. De kroonlijst wordt gedragen door

stenen consoles en gestoken gootklossen. Er is sprake van een mezzanino: in de fries zien we onder een tandlijst ventilatiesleuven die de zolder van licht en lucht voorzien.

Alle ramen hebben gesegmenteerde bogen en geprofileerde stuukwerk lijsten die aan de bovenkant nog een keer gekuifd zijn. Ook zien we boven een poort een oeil de boeuf uitkijken.

Rechts nr. 14 en links nr.15. Deze panden vormden samen in de tweede helft van de negentiende eeuw De Gouden Appel, het zijn nu twee gemeentelijke monumenten.
Rechts nr. 14 en links nr.15. Deze panden vormden samen in de tweede helft van de negentiende eeuw De Gouden Appel, het zijn nu twee gemeentelijke monumenten.

Meer informatie over het monument