Week 21 | Telexstraat 8, vm. fotoatelier

Geplaatst op 23 mei 2023

Achter de grote openslaande deuren op de verdieping was het atelier gesitueerd. Hier kon met daglicht gefotografeerd worden, met name door de drie hoge vensters aan de achterzijde, aan de witgeschilderde binnenplaats. Met de luiken kon het daglicht desgewenst getemperd worden. Beneden twee donkere kamers en een wachtruimte. Later, in de jaren zestig, is het pand eerst door het conservatorium tot balletzaal verbouwd en daarna tot een zelfstandige woning waarbij de gevel aan de Telexstraat zijn oorspronkelijke staat behouden heeft.

Aan de twee zwarte smeedwerk ornamenten zien we dat Bedaux, tijdens de opdracht  28 jaar jong, nog in zijn ‘krullentijd’ verkeerde, zijn romantische periode.

Het atelier bestaat uit twee bouwlagen onder een zadeldak met een opvallende strak in het dak gesneden schuin aflopende dakkapel; daaronder een zinken goot.

De halfronde voordeur links in de gevel is merkwaardig klein maar was in de vroegere opzet ook niet meer dan een achterdeur.

De opdrachtgever Leo van Beurden was een neef van Mevr. Bedaux -Willekens, de vrouw van de architect. Van Beurden heeft andersom ook veel werk van Bedaux mogen fotograferen. Voor informatie over het pand van Van Beurden Willem II-straat 39 verwijzen wij naar moNUment nr. 499 (Willem II-straat 39).

Fotograaf van Beurden liet architect Jos. Bedaux in zijn achtertuin een atelier bouwen. Het staat niet op een monumentenlijst.
Fotograaf van Beurden liet architect Jos. Bedaux in zijn achtertuin een atelier bouwen. Het staat niet op een monumentenlijst.

Meer informatie over het monument