Week 22 | Ringbaan-Zuid 416-418, Oostenrijkse woningen

Geplaatst op 2 juni 2021

Om de ergste woningnood op korte termijn te kunnen lenigen zijn in veel Nederlandse gemeentes direct na de oorlog ‘Oostenrijkse’ woningen gebouwd, in totaal over heel Nederland 800 woningen.

In Tilburg werden er vijftien gerealiseerd. Op de hoek van de Goirleseweg en de Guido Gezellestraat vier met als opdrachtgevers textieltechnieker André Schots, schoenfabrikant H. Mannaerts, Wollenstoffenfabriek André van Spaendonck en boekdrukker H. Gianotten. Aan de Koningshoeven kwamen er drie met als opdrachtgever AaBe Wollenstoffen- en Wollendekenfabrieken en op de hoek van de Ringbaan-Zuid en de Tatraweg acht waarvan zes in opdracht van N.V. Metaaldraadlampenfabriek Volt. De twee andere woningen, Ringbaan-Zuid 416 en 418 (zie foto), met als opdrachtgever R.K. Sanatorium De Klokkenberg zijn bijzonder omdat ze pas in 1950 gebouwd zijn - de andere in 1947- maar ook omdat het hier om twee woningen onder één kap gaat, terwijl de andere dertien alle vrijstaand gebouwd zijn.

De houten woningen werden door de Firma Thermobau uit Wenen als bouwpakket samengesteld en per trein, twee wagons per woning, vervoerd en hier ter plaatse door aannemers in elkaar gezet nadat er eerst een betonnen fundering was gestort en een bakstenen plint gemetseld. Monumentwaardige panden.

Deze Oostenrijkse woningen met houten gevels zijn bijzonder omdat ze twee onder één kap zijn.
Deze Oostenrijkse woningen met houten gevels zijn bijzonder omdat ze twee onder één kap zijn.

Meer informatie over het monument