Week 23 | Spoorlaan 406-408, vm. Hotel de la Station

Geplaatst op 8 juni 2023

De voorgevel ligt aan de Spoorlaan en de tweekleurige zijgevel aan de Langestraat. Op de hoekgevel daartussen trekken twee imponerende erkers veel aandacht. Ook het achtkantig torentje met helmdak dat met rondboogvensters naar zes kanten uitkijkt doet een beroep daarop. De bruidssuite? De voorgevel wordt bekroond met een steil dakschild en vijf identieke dakkapellen met timpanen. Het feit dat de zesde dakkapel links vergroot is uitgevoerd en dat in de travee eronder verticaal risalerende stroken te zien zijn doet vermoeden dat hier links oorspronkelijk de ingang gezeten moet hebben. Maar bij gebrek aan een oorspronkelijke tekening is dat gissen. Zeker is wel dat in 1933 in opdracht van de toenmalige hotelhouder J.W. Schuster in de stijl van de nieuwe zakelijkheid een andere onderpui is aangebracht. De entree is toen van het midden naar rechts verplaatst. In 1939 heeft hotelhouder J. de Vos het hotel een nieuwe naam gegeven: ‘Hotel Victoria’. In 1952 sluit het hotel zijn deuren en worden die geopend voor het kantoor voor de Boeren en Tuindersbond. Het restaurant blijft beneden zijn werk doen. In 2006 wordt de hotelruimte verbouwd tot vijf bovenwoningen. Het restaurant heet nu ‘Jade’ en daarvoor ‘Maan Sun’

Het pand is door een onbekende opdrachtgever rond 1900 gebouwd in een eclectische stijl. De kern dateert al van 1863. Het is een gemeentelijk monument.
Het pand is door een onbekende opdrachtgever rond 1900 gebouwd in een eclectische stijl. De kern dateert al van 1863. Het is een gemeentelijk monument.

Meer informatie over het monument