Week 26 | Spoorlaan 398, vm. fabrikantenwoning

Geplaatst op 28 juni 2023

Tussen het moderne zwarte kantoorgebouw links en de wit gestuukte patriciërshuizen rechts staat dit voormalige woonhuis met zijn neo-renaissancistische architectuur volop de aandacht te trekken. Die architectuur is vermoedelijk van de hand van de bekende Tilburgse architect Hendrik van Tulder. In de monumentenbeschrijving worden de gevelversieringen van de gemetselde topgevel echter toegedicht aan de Amsterdamse bouwmeester H. Vredeman de Vries. (1527-1609). Van Tulder (1819-1903) zou die dan nagetekend moeten hebben. We zien een fraaie gevel van rode bakstenen ongetwijfeld geleverd door genoemde steenfabrikant. In 1951 is door de nieuwe eigenaar W.P. van Vught het woonhuis in een winkelhuis veranderd. Jos. Donders werd in 1960 ingeschakeld om de bakstenen ondergevel te veranderen in een glazen etalage. Daarna heeft Ben Lambers die later ook wethouder zou worden de winkel in herenmode voortgezet. In 1996 werd buurman en makelaar Naber eigenaar van het pand. Die heeft Jacq. de Brouwer (Bedaux de Brouwer Architecten) de gevel weer grotendeels in de oude staat terug laten brengen. De gevel is dichtgezet maar de muuropeningen zijn opengehouden zodat erachter een portiekje kon ontstaan dat slechts met drie kunstzinnige zwarte opengewerkte hekwerken, ontworpen door Carola Popma, gesloten wordt.

Dit gemeentelijk monument is gebouwd in 1888 in opdracht van de Udenhoutse steenfabrikant L. De Rooij. De topgevel overstijgt het achterliggende dakschild.
Dit gemeentelijk monument is gebouwd in 1888 in opdracht van de Udenhoutse steenfabrikant L. De Rooij. De topgevel overstijgt het achterliggende dakschild.

Meer informatie over het monument