Week 32 | Langestraat 28, voormalig pakhuis

Geplaatst op 7 augustus 2023

Dit voormalige pakhuis is sinds 1979 in gebruik als atelier en wooneenheid. Op de begane grond zaten over de hele breedte smalle deuren. De gevel op de verdieping is niet gewijzigd: in het midden een laaddeur met aan weerskanten ramen. De laaddeur boven is er bij de laatste verbouwing in 2004 weer in gezet. Het pand heeft zoals bijna alle pakhuizen een tuitgevel en daarachter een zadeldak dat loodrecht op de straat staat. Het dak wordt gedekt door grijze pannen De gevel wordt aan de bovenkant afgewerkt door een iets uitgebouwde rollaag. Ook onder en boven de vensters zijn rollagen aangebracht. In de topgevel zijn vijf muurankers geplaatst. Eenzelfde aantal ankers zien we op de zijgevel. Deze zijgevel laat sporen zien van een vroeger aanbouw met een toegang tot het magazijn op de tweede bouwlaag. Aan de andere kant van het pand zien we op nr. 30, 32 en 36 nog drie gemeentelijk monumenten, alle woningen die dateren van ongeveer dezelfde tijd.

Het pakhuis herinnert ons aan de tijd dat begin twintigste eeuw wonen en werken op kleine schaal in de binnenstad vaak gecombineerd werden.

Dit pand dateert van omstreeks 1890 en is sinds 2004 een gemeentelijk monument. Er is geen naam van een architect of oorspronkelijk eigenaar bekend.
Dit pand dateert van omstreeks 1890 en is sinds 2004 een gemeentelijk monument. Er is geen naam van een architect of oorspronkelijk eigenaar bekend.

Meer informatie over het monument