Week 39 | Dussenpad 1-3, vm. landhuis De Blaak

Geplaatst op 29 september 2021

In 1869 stond hier al een boerderij. In 1907 werd die vervangen door een noord-zuid gelegen buitenverblijf annex boerderij ‘De Blaak’, gebouwd voor wolfabrikant A.A.H. Pollet. De Tilburgse architect Jan van der Valk (1873-1961) maakte het ontwerp in Engelse neotudorstijl (veel ornamenten in ex- en interieurs). Een vrijstaande schuur van 1907 en een theehuis van 1869 zijn bij een restauratie verdwenen.
Pronkstuk is de jachtkamer in het voormalige buitenverblijf met in het interieur een eikenhouten gebeeldhouwde 17eeeuwse schouw, afkomstig uit een Amsterdams grachtenhuis, bezet met honderden Delfts blauwe tegels, verder drie gobelins uit 1869 met jachtvoorstellingen. Opvallend in het exterieur zijn het overstekend zadeldak met geknikte dakvoet en windveren, een driezijdige erker met erboven een balkon, ramen en tuindeuren met roeden, drie verspringende vensters van het trappenhuis in de noordelijke zijgevel, een veranda onder lessenaardak in het woongedeelte en aan de zuidkant van het gebouw een dakschild met in de top een uilenbordachtige lichtopening.
De naam ‘Blaak’ is afkomstig van een voormalig ven dat al op de kaart van 1760 van Diederik Zijnen stond. Maar het platteland werd hier een stadsdeel met het landhuis als horecabedrijf annex wijkcentrum.

Een deel van de oostzijde van ‘Hofstede de Blaak’ met rechts het voormalige landhuis en links de voormalige pachtboerderij. Het geheel is een rijksmonument.
Een deel van de oostzijde van ‘Hofstede de Blaak’ met rechts het voormalige landhuis en links de voormalige pachtboerderij. Het geheel is een rijksmonument.

Meer informatie over het monument