Week 40 | Stationsstraat 34-36, herenhuis

Geplaatst op 6 oktober 2021

Het is een rijksmonument, gebouwd rond 1870 in eclectische stijl. De dienstwoning dateert van eind negentiende eeuw en het kantoor van vroeg twintigste eeuw. Wat opvalt is dat de gevel van de dienstwoning iets naar achteren wijkt ten opzichte van het herenhuis en de gevel van het kantoor juist iets naar voren komt. Ook is de verdieping van de dienstwoning lager uitgevallen dan in de rest van het huis. Een naam van architect of opdrachtgever is niet bekend. De bankier, Wilhelmus Brouwers, heeft er rond 1920 gewoond. Mogelijk werkte hij in het gebouw van de Nederlandse Bank op nr. 38 naast hem of in het gebouw van de Geldersche Credietbank op nr. 41, tegenover hem.  Na Brouwers komen we er vanaf 1928 de naam tegen van wollenstoffenfabrikant Nicolaas Aelen die in de Elzenstraat zijn fabriek M. Aelen N.V. had. Dit bedrijf was gespecialiseerd in baai en bukskin. In de jaren zeventig heeft Rosie’s sexboetiek er even onderdak gehad. Tot voor kort woonde en werkte er een interieurarchitect en sinds 2020 worden er onder de naam van ‘Stadsvilla Tilburg’ appartementen, studio’s en suites verhuurd.

Het herenhuis met vijf travee├źn in het midden met links de kantooruitbreiding en rechts de uitbreiding met de dienstwoning.
Het herenhuis met vijf travee├źn in het midden met links de kantooruitbreiding en rechts de uitbreiding met de dienstwoning.

Meer informatie over het monument