Week 41 | Het park Wandelbos

Geplaatst op 14 oktober 2021

Het wandelbos is een circa 30 hectare groot park ontworpen door Leonard Springer in de Engelse landschapsstijl. In het Tilburgse uitbreidingsplan van Johan Rückert is het ingetekend als ‘Natuurpark’ met als motivatie: “Ter verhoging van de aantrekkelijkheid van de stad” en om “Het publiek de gelegenheid te geven meer dan tot nu toe door wandelen van de buitenlucht te genieten”.

Na het aanleggen van de paden wordt het park in 1921 opengesteld voor publiek. Het jaar daarna wordt de tweede fase uitgevoerd: Grond verbeteren, het uitdiepen van een bestaand ven, loofhout bijplanten en verdere beplanting aanbrengen. Werkloze arbeiders voeren het werk uit in het kader van werkverschaffing onder leiding van de Nederlandsche Heide Maatschappij. In 1926 krijgt het park officieel de naam ‘Wandelbos’.

In 1936 wordt opnieuw in het kader van werkverschaffing de nieuwe vijver gegraven die in de winter ook als schaatsbaan gebruikt kan worden. Het ontwerp met de twee eilandjes en de groepjes van telkens drie moerascypressen met hun uitlopende wortels aan de waterkant is weer van Springer. In 2003 wordt de parkaanleg met zijn bijzondere bomen aangewezen als gemeentelijk monument.

Aan de moerascypressen bij de vijver herkennen we dendroloog Springer.
Aan de moerascypressen bij de vijver herkennen we dendroloog Springer.

Meer informatie over het monument