Week 41 | Ringbaan-Oost 190-192, woningen

Geplaatst op 13 oktober 2022

Het zijn bijzondere huizen hier in deze toch wel traditionele rij: Nieuwe materialen als een witte strengperssteen in de gevel en in de plint een zwarte tegel; grote ramen gevat in een onderverdeling van stalen roeden; rondom de dubbele houten entreedeuren een accent van  blauw genuanceerde tegels; boven in de topgevels een rond raam; de gevels worden aan weerszijden afgesloten door een markante schoorsteen.  

Is het gebouwd in de stijl van de nieuwe zakelijkheid of noem je dit interbellum- architectuur? Architect Barenbrug was een alleskunner. De woningen die hij aan de Gerard van Swietenstraat bouwde (nr. 83 en 81) realiseerde hij in een traditionele stijl. Het gebouw dat hem vooral bekendheid gaf, de broodbakkerij in de Acaciastraat, is gebouwd in de trant van De Stijl. De woningen staan niet op een monumentenlijst.

Als we hier toch in de buurt zijn: de huizen nr. 202 t/m 198 zijn drie in 1931 door aannemer J.F. Struijcken gebouwde woonhuizen. Het ontwerp is van F.P.J. Ruts: twee huizen met topgevels en het middelste huis met zadeldak. Op de begane grond is de gevel in een rode baksteen opgetrokken, boven in een grijsgele steen. Ook mooie architectuur.   

De twee woningen zijn in 1931 gebouwd naar een ontwerp van S. Barenbrug, in opdracht van pianohandelaar J. van de Nouweland van Pelt.
De twee woningen zijn in 1931 gebouwd naar een ontwerp van S. Barenbrug, in opdracht van pianohandelaar J. van de Nouweland van Pelt.

Meer informatie over het monument