Week 42 | Heuvel 48, voormalig winkelhuis

Geplaatst op 20 oktober 2022

Wethouder Miet van Puijenbroek heeft de aanwijzing tot monument in 1980 ondertekend na een vergeefs bezwaar van de eigenaar. Pas vier jaar daarvoor was in Tilburg een monumentenverordening vastgesteld naar aanleiding van de sloop van de textielfabriek Pieter van Dooren in 1975. Een monumentencommissie ging aan de slag en stelde in het begin van de jarentachtig zijn beleidsnota vast. Daarvóór werden vaak op onduidelijke gronden en/of in reactie op incidenten monumenten aangewezen.
Dat zal hier ook gebeurd zijn. Want wat maakt dit pand tot monument? Zijn het de twee bouwlagen en de mansardekap die gedekt is met kruispannen en geschubde natuurstenen leien? Of zijn het de vijf identieke vensters die voor hun tijd opvallend breed zijn? De fries met kroonlijst heeft ook niets dat dit winkelhuis bijzonder maakt. Of is het dan de authentieke elliptische rondboogpoort die toegang geeft tot het achterterrein. De onderpui kan het ook niet zijn: die is van recente datum.

Wij hebben ons voorgenomen om aan alle gemeentelijke monumenten, zonder onderscheid, mooi of lelijk, interessant of onopvallend, de komend tijd in deze rubriek aandacht te geven. Heuvel 58, het pand van café Cul de Sac bijt hiermee de spits af.

Dit negentiende-eeuwse voormalige winkelhuis staat sinds 1980 op de gemeentelijke monumentenlijst.
Dit negentiende-eeuwse voormalige winkelhuis staat sinds 1980 op de gemeentelijke monumentenlijst.

Meer informatie over het monument