Week 43 | Bredaseweg 530, voormalig landhuis

Geplaatst op 26 oktober 2022

Volgens Lenneke Willemstein die onlangs ‘Het vastgoed van de Fabrikantenfamilie Pollet in Tilburg 1800-1935’ publiceerde is Sparrenhof in 1879 in een chaletstijl gebouwd in opdracht van Guillaume Pollet (1841-1896), de zoon van Ludovicus Pollet, een van de grondleggers van de textielfabriek van Pollet en Zonen. Deze  Guillaume was getrouwd met Constance De Horion-De Corby. Samen lieten ze vier villa’s aan de Spoorlaan bouwen. In 1903 werden deze villa’s samen met het landgoed Sparrenhof verkocht aan de Tilburgse sigarenfabrikant E. van Roessel. Deze heeft er niet lang gebruik van kunnen maken want in 1917 is het landgoed in het bezit gekomen van de Fraters van Tilburg die Sparrenhof oorspronkelijk gebruikten als kloosterboerderij. De villa die opgedeeld was in een woondeel aan de voorkant en een staldeel aan de achterkant leende zich daar uitermate goed voor. Zo zorgden de fraters zelf tot eind jaren zeventig voor hun eigen voedsel. Ook waren de bossen met de door de fraters zelf gegraven vijver een geliefd wandeldoel.

Vanaf 1980 kreeg Sparrenhof een andere bestemming: een kampeerboerderij voor de kansarme jeugd. Nu wordt er aan een plan gewerkt om tot een soort pedagogische vrijplaats voor de jeugd te komen.

Dit negentiende-eeuwse pand is gesitueerd op het landgoed Sparrenhof, ongeveer 20 hectare groot. Het geniet geen beschermde status; merkwaardig met zo’n geschiedenis.
Dit negentiende-eeuwse pand is gesitueerd op het landgoed Sparrenhof, ongeveer 20 hectare groot. Het geniet geen beschermde status; merkwaardig met zo’n geschiedenis.

Meer informatie over het monument