Week 43 | Heuvel 46 - 47, voormalig winkelhuis

Geplaatst op 25 oktober 2022

Het ging volgens de monumentenbeschrijving van 1980 oorspronkelijk om één pand waar de grossierderij voor ‘Koloniale waren, Grutterswaren en Comestibles’, eigendom van de Tilburgse handelaar Henri v. d. Velden, gevestigd was. Maar dat laatste is nog maar de vraag.

In het Tilburgs adresboek van 1928 staat vermeld dat een handelaar in koloniale waren met de naam Van der Velden op Heuvel 46 gevestigd was, maar de panden hadden in 1928 een ander huisnummer, namelijk 58 en 57, en daar treffen we de namen van de banketbakkers Sleddens en Van Erven aan.

Over het aanvankelijk eenlaagse pand wordt gemeld dat het op het einde van de 19e eeuw gesplitst werd en dat de terracotta lateien die boven de vijf identieke ramen aangebracht zijn in het midden een mensenkopje verbeelden.

Over de winkelpui van 47 wordt het volgende geschreven: De geprononceerde 19e -eeuwse winkelpui bestaat uit een kroonlijst met fries, gedragen door twee hoekpilasters en in het midden twee ronde kolommen. Het geheel staat op een hardstenen basement.

Van dit schoons valt op de foto weinig meer te zien. De nieuwe exploitant van 47 heeft met wat groene verf en sloophout zijn eigen gevel gemaakt.

Dit 18e -eeuwse pand staat sinds 1980 op de gemeentelijke monumentenlijst. Nummer 47 zien we links op de foto en 46 rechts.
Dit 18e -eeuwse pand staat sinds 1980 op de gemeentelijke monumentenlijst. Nummer 47 zien we links op de foto en 46 rechts.

Meer informatie over het monument